Brązowienie iglaków

Zdarza się czasem, że hodowane z ogromną pieczołowitością iglaki zaczynają brązowieć. Zwykle wiąże się to z przejęciem i zmartwieniem hodowcy. I słusznie, może to być objawem poważnej choroby rośliny. Jednak nie ma też powodu by się od razu załamywać, ponieważ, w niektórych sytuacjach takie brązowienie jest całkowicie naturalne.

brązowienie iglaków

Gatunki iglaków, które są najbardziej narażone na opisywane zjawisko to tuje, cisy, świerki, jałowce czy cyprysy. Przyczyn zaś może być naprawdę bardzo wiele. Począwszy od całkowicie naturalnych, poprzez wynikające z błędów w hodowli, jak i poważne choroby i infekcje drzewa.
W niektórych sytuacjach brązowienie spowodowane jest naturalnym cyklem rośliny. Sosna tu będzie dobrym przykładem, która co kilka lat zrzuca 2 – 3 letnie igły, w miejsce których odrastają nowe, zielone. Właśnie te stare igły przed zrzuceniem brązowieją. W innych przypadkach może to być również cecha gatunkowa danej odmiany, czy też dotyczy to igieł wrastających do wnętrza korony. Brak światła wówczas wpływa na brązowienie.

Brązowienie iglaków – przyczyny

Jeżeli chodzi o przyczyny związane z nieprawidłową hodowlą, to na początek można by wymienić chociażby za słabe lub nadmierne podlewanie iglaków. Przy czym dla tego typu roślin znacznie gorsze jest nadmierne podlanie niż przesuszenie podłoża. Inne przyczyny, to zbyt kwaśne podłoże, które utrudnia wchłanianie magnezu, co za tym idzie roślina nie jest odpowiednio odżywiona i brązowieje. Brązowienie może być także spowodowane dużym mrozem zimą czy też przymrozkami w czasie wiosny, które zaburzają naturalny rytm życia rośliny.

brązowienie iglaków

Najbardziej niebezpieczne jest jednak, gdy dochodzi do tego na skutek jakiejś choroby. Najbardziej popularną wśród iglaków jest mszyca i grzybica. Ich działanie jest najbardziej szkodliwe i jednocześnie najbardziej wyniszczające.

Zobacz także: Szkodniki drewna

Brązowienie iglaków – zabezpieczenie

Zabezpieczeniem roślin może być jedynie prawidłowa pielęgnacja i hodowla. Systematyczne nawożenie i odżywianie gleby oraz zabezpieczanie przed mrozami. Jeżeli jednak powodem brązowienia jest choroba to trzeba zastosować specjalne preparaty zwalczające infekcję. Ich działanie nie jest oczywiście obojętne dla samych roślin, jest jednak niezbędne, żeby w ogóle można było doprowadzić roślinę do zdrowia.

Dodaj komentarz