Cumaru – twarde i solidne drewno egzotyczne

Do produkcji mebli czy materiałów budowlanych, między innymi desek tarasowych, bardzo często wykorzystywane są gatunki drewna egzotycznego. Zalicza się do nich między innymi drewno z gatunku Cumaru.

cumaru, drewno egzotyczne

Cumaru – pochodzenie

Cumaru, nazywane również Kumaru, to potoczna nazwa drzewa z gatunku Dipteryx odorata. W naturalnym środowisku drzewa te występują w rejonie Ameryki Środkowej oraz w północnej części Ameryki Południowej. Wysokość drzew wynosi 40-50 cm, a średnica pnia sięga 1-1,5 metra.

Cumaru – charakterystyka drewna

Drewno Cumaru jest gęste i ciężkie, charakteryzuje się wysoką twardością i odpornością na szkodniki czy negatywny wpływ czynników atmosferycznych, dlatego można je stosować zarówno we wnętrzach, jak i na zewnątrz. Cumaru wykazuje odporność na próchnienie i gnicie. Drewno ma kolor łączący w sobie odcienie brązu – od jasnego do ciemnego, z dodatkiem czerwonych lub żółtych smug. Na pewno kolorystyka jest jego atutem. Pod wpływem działania światła słonecznego drewno to może się rozjaśniać. Posiada jednolitą fakturę, z malutkimi otworkami.

Zobacz także: Drewno egzotyczne – Zebrano.

cumaru, drewno egzotyczne

Cumaru – wady i zalety drewna

Za wadę drewna Cumaru można uznać jego niebywałą gęstość, wymuszającą np. na budowlańcach wcześniejsze nawiercanie desek, aby uniknąć możliwych odprysków i pęknięć podczas ich montażu np. na posadzce. Zaletą tego egzotycznego gatunku drewna jest wszechstronność zastosowania, solidność i twardość oraz oryginalna kolorystyka. Dzięki swojej dużej oleistości deski Cumaru są odporne na ścieranie, butwienie, ataki owadów, czynniki atmosferyczne czy działalność grzybów.

Drewno Cumaru i jego wykorzystanie

W Polsce drewno Cumaru jest mało popularne, pomimo jego doskonałych cech użytkowych. Stosowane jest do budowy tarasów drewnianych, jak i wszędzie tam, gdzie liczy się duża twardość i odporność materiału drewnianego.

Zobacz także: Drewno egzotyczne – Hevea.

Co ciekawe, nasiona drzewa Cumaru są również jego cennym składnikiem. Nazywane są „Fasolą tonko” i wykorzystuje się je w przemyśle kosmetycznym. Mają zniewalający zapach, który wchodzi w skład perfum. Przypomina on wanilię, migdały, goździki czy cynamon. Można je stosować jako oryginalną przyprawę w kuchni.

Zdjęcia: mauroguanandi via Flickr.

Dodaj komentarz