Cynamon – przyprawa niezwykła!

Rynek produktów spożywczych, między innymi przypraw przez tysiące lat mocno się zmieniał i stale rozwijał. Bez przerwy pojawiły się na nim nowe produkty, które zmieniały smak potraw i czyniły je zdrowszymi. Takim dodatkiem jest między innymi cynamon, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie współczesnej kuchni. Spora część osób nie zdaje sobie natomiast sprawy, że cynamon powstaje z drzewa…

cynamon

Cynamonowiec, bo tak właściwie brzmi nazwa rośliny, z której powstaje ta przyprawa należy do rodziny wawrzynowatych, która obecnie obejmuje ponad 250 różnych gatunków roślin. Obecnie roślina jest uprawiana w całym klimacie subtropikalnym, przy czym początkowo można było ją spotkać jedynie we wschodniej i północno-wschodniej Azji. W Polsce zastosowanie ma praktycznie jedynie cynamonowiec cejloński, z którego powstaje aromatyczna i chętnie wykorzystywana przyprawa.

Kto odkrył cynamon?

Pierwszymi handlarzami cynamonu byli Arabowie, którzy zauważyli wyjątkowe właściwości tej rośliny, a właściwie jej kory. W starożytności prowadzony był więc handel tą przyprawą pomiędzy Arabami a Rzymianami, Grekami. Samo źródło cynamonu oraz sposób jego pozyskiwania Arabowie starali się utrzymywać w tajemnicy, tak by jako jedyni mogli mieć dostęp do tej luksusowej i wyjątkowej jak na tamte czasy przyprawy. O cynamonie wspomina jednak również Biblia jako o przyprawie wyjątkowej, która w Egipcie była towarem przesyłanym królom z najważniejszych okazji. Można więc powiedzieć, że cynamon jest znany i ceniony już od tysięcy lat.

cynamon

fot. wikipedia

Jak powstaje cynamon?

Cynamon jaki znamy to przyprawa, która powstaje z kory drzewa zwanego cynamonowcem. Korę, z której ma powstać cynamon zdejmuje się z drzewa dwa razy do roku, w okresie pory deszczowej, gdy łatwiej schodzi z drzewa. Zdejmowanie kory to wyjątkowa sztuka, którą zajmują się tak zwani „cynamonowi zbieracze”, którzy za pomocą specjalnych brązowych prętów nieco poluźniają korę, dzięki czemu łatwiej schodzi a jednocześnie jest całkowicie zabezpieczona przed przebarwieniami (zobacz także korowanie). Po poluzowaniu kory jest ona nacinana przez zbieraczy, którzy w umiejętny sposób co 30 cm naruszają jej trwałość. Następny etap to czas suszenia. Przez około dwa dni schnie ona pod specjalnie przygotowanymi workami. Następnie najważniejszy etap suszenia promieniami słońca, po czym kora jest całkowicie wysuszona i wygląda jak zwinięte patyczki. Tak przygotowane patyczki są przekazywane handlarzom, którzy sprzedają je firmą zajmującym się wykonywaniem przypraw na skalę światową.

Właściwości cynamonu:

  • zwiększa wrażliwość na insulinę a tym samym chroni przed cukrzycą
  • ma działanie antybakteryjne oraz przeciwgrzybiczne
  • obniża poziom złego cholesterolu LDL
  • jest źródłem manganu, błonnika, wapnia i żelaza
  • poprawia zdolności poznawcze i pamięciowe
  • wspomaga leczenie infekcji drożdży

cynamon

Zastosowanie cynamonu

Obecnie cynamon stosowany jest zasadniczo w dwóch formach. Z jednej strony wykorzystywany jest jako olejek cynamonowy w kosmetyce, gdzie pojawia się w perfumach, mydłach czy świeczkach. Jego drugie wykorzystanie jest jednak dużo ważniejsze. Chodzi o patyczki cynamonu, które wykorzystuje się w gastronomii jako doskonałą i świetnie działającą na organizm przyprawę, która świetnie nadaje się do ryżu, jabłek, śmietany i innych potraw podawanych na słodko.

Zobacz także: Syrop klonowy

Dodaj komentarz