Dary natury – chleb świętojański

Karob, znany też jako chleb świętojański albo chleb św. Jana to w rzeczywistości strąki całorocznego szarańczynu strąkowego. Roślina uprawiana jest w Azji Mniejszej oraz w krajach śródziemnomorskich. Niekiedy można też spotkać dzikie drzewa. Choć o tym nie wiemy, to karob pojawia się w naszej diecie bardzo często – w postaci naturalnych zagęszczaczy czy będąc składnikiem ekologicznych produktów.

chleb świętojański, karob

Jakie właściwości ma karob?

Chleb świętojański uznawany jest za jedną z najcenniejszych oraz najbardziej pożytecznych roślin. Działa jako przeciwutleniacz, spowalniając procesy starzenia. Dodatkowo usprawnia metabolizm, przyspieszając trawienie i minimalizując problemy żołądkowe. Bywa stosowany na biegunkę, jak i na refleksy żołądkowo-jelitowe. Docenią go też palacze, bo karob ma działanie wykrztuśne. Roślina to bogate źródło fosforu oraz wapnia, co czyni ją naturalnym lekiem na wzmocnienie kości i na walkę z osteoporozą. Z kolei zawarte w niej garbniki oraz kwas galusowy działają przeciwbólowo, przeciwwirusowo oraz przeciwbakteryjnie.

Zobacz także: mąki z owoców drzew

Jakie są zastosowania chleba świętojańskiego?

Uprażone i zmielone ziarna rośliny pojawiają się w codziennych produktach. Widnieją pod nazwą E410 i oznaczają naturalny zagęszczacz. Ale karob w wersji surowej lub przetworzonej to także świetny składnik na zdrowotny koktajl. Zmielony na mąkę służy do produkcji ekologicznej czekolady, a także wyrobów piekarskich oraz cukierniczych. Niekiedy tworzy się z niego likiery oraz wina.

chleb świętojański, karob

Jak pozyskuje się karob?

Cenne ziarna znajdują się w strąkach szarańczynu strąkowego. Zbiera się je, wyłuskuje się zawartość, a potem praży ziarna w temperaturze 60 stopni Celsjusza. Potem można je zjeść jako smaczną i energetyczną przekąskę lub zmielić na mączkę chleba świętojańskiego.

Gdzie kupić chleb świętojański?

Ziarna rośliny, a także mączka karobowa to produkty dostępne w sklepach ekologicznych oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Można je też znaleźć w sklepach internetowych, a niekiedy też w supermarketach na działach z żywnością bio.

Zdjęcia: Chixoy via Wikipedia, Mi Mitrika via Flickr

Dodaj komentarz