Dary natury: nalewka cytrynowa

Cytryna jest owocem, który zna każdy – i choć nie każdy lubi jej samodzielny smak, dodajemy ją powszechnie do herbaty czy wody. Zwłaszcza w okresach zmniejszonej odporności organizmu i przy przeziębieniu – wszystko przez dużą zawartość witaminy C. Nalewka cytrynowa posiada podobne właściwości. W jaki sposób ją przygotować i dlaczego warto?

nalewka cytrynowa

Właściwości i działanie nalewki cytrynowej

Cytryna jest owocem znanym przede wszystkim z dużej zawartości witaminy C – choć tak naprawdę istnieje dużo innych owoców, które zawierają ją w znacznie większej ilości. Jednakże jej ilość w cytrynach jest na tyle duża, że rzeczywiście wspierają one odporność organizmu. Ponadto zawiera również między innymi witaminę E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, sód oraz beta-karoten. Wszystko to sprawia, że cytryna wpływa pozytywnie na układ krwionośny człowieka, a także układ pokarmowy. Procesy trawienne regulują się, organizm oczyszcza i wzmacnia. Te same właściwości, które znajdziemy w cytrynach, tkwią także w wykonanej z nich nalewce.

Można wręcz powiedzieć, że ich pozytywne działanie jest jeszcze wzmocnione – jak dowiodły badania, po połączeniu z alkoholem niektóre owoce stają się jeszcze zdrowsze, oddziałując na nasz organizm ze zdwojoną mocą przy pomocy większego stężenia przeciwutleniaczy.

Zobacz także: Cytryna zwyczajna

Nalewka cytrynowa -zastosowanie

Nalewka cytrynowa nadaje się na wiele okazji – orzeźwia w lecie i zapewnia łagodnie rozchodzące się po ciele ciepło w okresie zimowym. Na pewno nikomu nie zaszkodzi, a wszystkim posmakuje. Jej idealny smak powinien być zrównoważony – lekko cierpki z uwagi na dodane skórki, kwaśny przez miąższ, a do tego słodki, ze względu na zastosowanie odrobiny cukru. Nalewka cytrynowa może być stosowana w okresie obniżonej odporności, by wzmocnić siły obronne organizmu, ale nie tylko – wzmaga również apetyt.

nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa- przygotowanie

Istnieje wiele przepisów na przygotowanie nalewki cytrynowej. Można ją wykonywać na wódce lub na spirytusie, a nawet z dodatkiem miodu – co jeszcze potęguje jej pyszny smak! Najprostszy przepis zakłada dokładne umycie i wyparzenie cytryn, które następnie należy obrać ze skórki, pozbywając się przy tym białej części (odpowiada ona za zwiększenie cierpkości nalewki).

Zobacz także: Olejek cytrynowy

Skórki zalewamy alkoholem i odstawiamy, by nabrał on smaku (delikatnie się też zabarwi na żółto). Z reszty cytryn wyciskamy sok i po dosypaniu do niego 2 szklanek cukru stawiamy na gazie. Mieszamy go cały czas, by cukier się rozpuścił, ale uważajmy, żeby płyn się nie zagotował. Następnie łączymy go (po ostudzeniu) z alkoholem, przelewamy do słoika i odstawiamy na kilka dni.

Dodaj komentarz