Dary natury: olejek cytrynowy

Cytryna jest źródłem wielu ważnych witamin i mikroelementów. Stanowi również surowiec do produkcji olejku cytrynowego. Jakie są jego właściwości i gdzie jest wykorzystywany?

olejek cytrynowy

Olejek cytrynowy – działanie i właściwości?

Olejek cytrynowy posiada właściwości dezynfekujące i neutralizujące brzydkie zapachy. W połączeniu z wodą, olejek cytrynowy można stosować do inhalacji albo do picia, dzięki czemu dodaje nam energii do działania i odświeży organizm. Neutralizuje kwasy żołądkowe, dlatego powinni go pić regularnie pacjenci cierpiący na zgagę i niestrawność.

Zobacz także: Olejek jaśminowy

Właściwości olejku cytrynowego potwierdzono antybakteryjne i antywirusowe. Olejek cytrynowy ponadto rozjaśnia przebarwienia i włosy oraz oczyszcza skórę. Przejawia antydepresyjne właściwości, zwiększa pamięć i koncentrację.

Zastosowanie olejku cytrynowego

Przede wszystkim olejek cytrynowy ma zastosowanie w aromaterapii oraz w medycynie naturalnej. Świetnie sprawdza się jako środek do dezynfekcji, który wysterylizuje każdą powierzchnię, odświeży ją i zneutralizuje nieprzyjemne zapachy. Co ciekawe, dodawany jest on do płynów do płukania ust, jako neutralizator nieświeżego oddechu i środek antybakteryjny. Stosuje się go do leczenia schorzeń górnych dróg oddechowych, m.in. przy świszczącym oddechu, przeziębieniu, kaszlu i katarze, ale nie powinni go stosować pacjenci chorujący na astmę.

olejek cytrynowy

Zobacz także: Olejek goździkowy

Woda z olejkiem cytrynowym działa jak preparat odstraszający owady, ale może też zneutralizować kwas żołądkowy i stać się lekiem na zgagę. Łagodzi ból gardła, drapanie, kaszel oraz tłumi gorączkę.
Można powiedzieć, że olejek cytrynowy znajduje zastosowanie w medycynie naturalnej, w kosmetyce, dermatologii oraz w kuchni.

Jak pozyskuje się olejek cytrynowy?

Olejek cytrynowy wytwarzany jest nie z soku cytryny, ale z jej skórki. Można pozyskać go samodzielnie. Wystarczy zetrzeć skrobaczką do cytrusów wierzchnią warstwę skóry z cytryny, przełożyć ją do słoiczka i zalać oliwą z oliwek. Słoik zamykamy i pozostawiamy na kilka tygodni w słonecznym miejscu. Przecedzamy mieszaninę, wyrzucamy z niej skórkę, a pozostały olejek nadaje się do użytku. Można go również kupić w dobrych drogeriach, w sklepach internetowych z olejkami eterycznymi oraz na aukcjach internetowych.

Dodaj komentarz