Dary natury – olejek kamforowy

Olejek kamforowy to naturalny olejek eteryczny, który pozyskuje się z korzeni oraz drewna kamforowego, w procesie ich destylacji z parą wodną. Olejek kamforowy jest składnikiem wielu kosmetyków i preparatów do pielęgnacji. Posiada również właściwości zdrowotne! Z pewnością warto się nim zainteresować – dlaczego?

olejek kamforowy

Olejek kamforowy – właściwości

Typowy olejek kamforowy wytwarzany jest z drewna drzewa kamforowego Cinnamonum Camphora, jednak może być również wytwarzany z drzewa Dryobalanops Camphora. Pomiędzy oboma olejkami są bowiem jedynie nieznaczne różnice, choć preferowane jest drzewo pierwsze.

Zobacz także: Drewno kamforowe

Olejek kamforowy wykazuje działanie antywirusowe i antyseptyczne, a do tego wzmacniające, przeciwbólowe oraz wykrztuśne. Ponadto pobudza krążenie, wzmacnia nerwy i dodaje energii do działania. Działa przy tym rozkurczowo, a zatem pozwala ukoić nerwy i redukuje szkodliwe skutki stresu (na przykład skurcze mięśni gładkich). Pobudza również metabolizm, regulując procesy trawienne organizmu. Działa wiatropędnie, dlatego też przynosi ulgę w problemach gastrycznych.

olejek kamforowy

Olejek kamforowy – zastosowanie

Olejek kamforowy stosowany jest w kosmetyce i medycynie, jako naturalny środek na wiele schorzeń. Stosuje się go przy dolegliwościach skórnych oraz opryszczce, którą pomaga zwalczyć. Stanowi również świetne wzmocnienie dla organizmu, a zatem stosuje się go w aromaterapii, by pobudzić do działania i wzmocnić układ odpornościowy. Można brać kąpiel z jego dodatkiem, gdy się przeziębiliśmy, mamy grypę lub kaszel, a także gdy bolą nas mięśnie oraz stawy.

Zobacz także: Olejek migdałowy

Olejek kamforowy wykorzystują też masażyści, ale każdy może odkryć jego moc poprzez dodanie kilku jego kropel do kosmetyków – balsamów, kremów lub szamponów (poprawia bowiem wygląd włosów). Z racji na odkażające działanie, używany jest również do dezynfekcji powietrza.

Gdzie kupić olejek kamforowy?

Olejek kamforowy jest poszukiwanym towarem z racji na swoje właściwości zdrowotne oraz orzeźwiający, nieco korzenny aromat. Sprzedawany jest w małych buteleczkach (po 10 lub 30 gramów) w drogeriach lub aptekach – nie tylko stacjonarnych, ale również internetowych.
Cena olejku jest naprawdę niewielka – można znaleźć buteleczki, które kosztują nawet mniej niż 2 złote. Oczywiście, wszystko zależy od jego stężenia procentowego. Nierozcieńczony, 100% olejek kamforowy jest nieco droższy – zawsze jest to jednak cena wynosząca kilka/kilkanaście złotych.

Zdjęcia: Wikipedia

Dodaj komentarz