Dary natury – Syrop z sosny

Sosna to nie tylko źródło powszechnie wykorzystywanego drewna. Pozyskać z niej można także wspaniałe dary natury, a jednym z nich jest syrop sosnowy. Pozyskiwany jest on z młodych pędów oraz szyszek sosny i uznawany za naturalną substancję leczniczą.

syrop z sosny, syrop sosnowy

Syrop z sosny – właściwości i zastosowanie

Syrop z sosny ma silne właściwości lecznicze, zatem warto stosować go przez cały rok, by uniknąć choroby w okresie obniżenia odporności organizmu. Dzięki takiej profilaktyce, w przypadku przeziębienia można liczyć na szybsze wyleczenie z chrypy czy bólu gardła.
Powinno się go zwłaszcza zastosować w momencie, gdy czuje się osłabienie, ból mięśni, przejmujące zimno, bądź przeciwnie – pojawiła się już gorączka. Syrop poradzi sobie z przeziębieniem, zapaleniem oskrzeli, czy gardła, jak również – dzięki przenikliwemu zapachowi – z katarem.

Zobacz także: Syrop klonowy.

Skąd w syropie sosnowym tyle właściwości leczniczych?

Sosna zawiera sole mineralne, węglowodany, flawonoidy (działające przeciwzapalnie), kwasy żywiczne i gorycze (które polecane są osobom osłabionym) oraz jest źródłem witaminy C (zwiększającej odporność organizmu).

Syrop z sosny – jak zrobić?

Ten leczniczy syrop można z łatwością zrobić samodzielnie. W tym celu należy zerwać młode pędy sosny i dokładnie (aczkolwiek delikatnie) obmyć pod bieżącą wodą. Następnie pokroić je na drobne kawałki, bądź potłuc tłuczkiem – dzięki tym zabiegom szybciej puszczą sok.
Co dalej?

  1. W słoiku (najlepiej litrowym) należy ułożyć na przemian warstwy pędów sosny i cukru – na około 3 cm pędów powinny przypadać 4 łyżeczki cukru.
  2. Gdy słoik jest pełny, całość zalać odrobiną wody i dokładnie zakręcić.
  3. Słoik trzeba odstawić na około tydzień. Najlepiej umieścić go w dobrze nasłonecznionym miejscu, ponieważ przy nieco gorszej pogodzie czas oczekiwania na utworzenie się syropu będzie nieco dłuższy.
  4. Gdy minie podany wyżej okres, syrop jest już gotowy. Wówczas najlepiej przelać go do nieco mniejszego słoiczka i odstawić w – tym razem – chłodne i ciemne miejsce.

syrop z sosny, syrop sosnowy

Zobacz także: Właściwości lecznicze drzew.

Syrop z szyszek sosnowych

Podobnie wygląda wykonywanie syropu z szyszek sosny. Tak naprawdę potrzebne są tylko one (młode, zielone) oraz cukier:
Szyszki należy pokroić na cienkie plasterki i zasypać (warstwa po warstwie) cukrem. Potrzeba około 100 gram szyszek i tyle samo cukru.
Słoik zakręcić i odstawić na okres około 2 lub 3 tygodni w nasłonecznione miejsce.
Po tym czasie należy zlać powstały syrop i zakręcić słoiczek/buteleczkę, odstawiając lek w ciemne oraz chłodne miejsce. Wytrzyma bardzo długo!

Lecznicze właściwości syropu z sosny zostały już dostrzeżone przez konsumentów i zwiększyły zapotrzebowanie na tego typu produkty. Syropy możemy zatem dostać nie tylko w aptekach, ale również w hipermarketach.
Cena nikogo nie przestraszy i wręcz podaje w wątpliwość konieczność uzyskiwania syropu samemu – za całkiem spory, 200 gramowy słoiczek, jesteśmy zmuszeni zapłacić jedynie około 10 złotych, a czasem nawet kilka złotych mniej.

Dodaj komentarz