Drewno na beczki

Mimo postępu technologicznego w wielu dziedzinach życia tradycyjne metody działania, czy tradycyjne receptury pozostają bez zmian. Jest to spowodowane głównie tym, że w tych dziedzinach natura i tradycja są kluczem do sukcesu lub wręcz jedyną drogą do niego. Tak jest w przypadku produktów przechowywanych w beczkach, jak wino, piwo czy whisky i z tego też powodu same beczki powinny być jak najbardziej tradycyjnie wykonywane.

beczka drewniana

Jakie drewno na beczki?

Do produkowania beczek stosuje się głównie drewno świerkowe, jodłowe i dębowe. Obecnie, drewno dębowe jest najbardziej popularne i stopniowo wypiera inne gatunki z uwagi na swoją jakość. Trzeba wiedzieć, że rodzaj drewna i technologii wykorzystanej do produkcji beczki ma ogromne znaczenie nie tylko dla jej jakości, ale również dla smaku alkoholu, który jest w niej przechowywany.

Beczki drewniane – rodzaje

Beczki różnią się między sobą nie tylko rodzajem materiału produkcyjnego. Różnią się również przeznaczeniem. Możemy tutaj wyróżnić beczki do wina, do piwa, beczki do whisky, do butelek, do kiszenia. Oczywiście są również antałki, baryłki lub kufy. Te ostatnie niewiele się różnią od siebie. Ich zasadnicze rozróżnienie polega przede wszystkim na objętości i pojemności.

Zobacz także: Bednarz

Beczka na whisky

Trzeba też wiedzieć, że zastosowanie odpowiedniej beczki do danego alkoholu może zdecydowanie podnieść jego jakość. I tak, dla przykładu można by podać, że beczka na whisky musi być wykonana przede wszystkim z drewna dębowego i to wieloletniego. Doskonale sprawdzają się tu szczególnie starodrzewy, czyli dęby ponad dwustuletnie.

beczka drewniana

Beczka na wino

Do wina beczki są również przede wszystkim drewniane. Wynika to z jakości i gatunku wykorzystanego drewna. Dąb oddaje odrobinę swoje smaku do wina i w ten sposób doskonale je uszlachetnia, podnosi jego jakość i walory smakowe i zapachowe. Oczywiście, beczka powinna być odpowiednio przygotowana i spreparowana. Może to być heblowanie, lepsze jednak jest tak zwane tostoswanie, czyli proces kontrolowanego opalania.

Beczka na piwo

Beczka do piwa obecnie jest najczęściej metalowa i nosi nazwę keg. Jednakże, warto zwrócić uwagę na to, że piwo również przechowuje się w beczkach drewnianych. Tu także stosuje się najczęściej drewno dębowe. Beczki są wyposażone w specjalne kraniki i odpowietrzacze, które pozwalają na skosztowanie piwa prosto z beczki. Pozwalają też na usuwanie nadmiaru ciśnienia oraz gazów powstających na skutek fermentacji.

Dodaj komentarz