Fornir – produkcja i zastosowanie

Pochodzącym z języka niemieckiego mianem fornir określa się cienkie płaty drewna. Proces produkcji forniru polega na skrawaniu płaskim albo obwodowym. Ważne jest, by gotowe forniry miały grubość od jednej dziesiątej do ośmiu milimetrów. Surowiec ten dzieli się ze względu na jego zastosowania i, co za tym idzie – wygląd i parametry.

fornir

fot. wikipedia

Fornir okleinowy i obłogowy

Wyróżniamy fornir okleinowy oraz obłogowy. Ten pierwszy wyróżniać się powinien dobrym i efektownym wyglądem, natomiast drugi, służący do produkcji płyt stolarskich, powinna cechować przede wszystkim duża wytrzymałość. Najczęściej otrzymuje się go z takich gatunków drewna jak buk, olcha, sosna, klon czy jesion. Coraz większą popularnością cieszą się również forniry wykonane z egzotycznych gatunków drewna – na przykład padouk czy sapelli.

Fornir a okleina

Fornir często bywa mylony z okleiną. Bierze się to z faktu, iż jest on używany w tym samym celu. Chodzi tutaj o fornirowanie, czyli pokrywanie powierzchni drewna warstwą ozdobnego forniru okleinowego. Okleina jednak jest zupełnie innym materiałem – ma ona tylko imitować wyglądem drewno, a zazwyczaj wytwarzana jest z innych surowców – np. PCV.

fornir

fot. wikipedia

Zastosowanie forniru

Fornir stosuje się przede wszystkim w celach dekoracyjnych. Dzięki zastosowaniu forniru okleinowego, możemy nadać szlachetny wygląd sklejkom i płytom meblowym wykonanym z wiórów. Fornir okleinowy sprawdza się w tym celu znacznie lepiej, niż zwykła okleina – nie tylko bowiem wygląda ciekawie, ale również charakteryzuje się większą wytrzymałością i trwałością. Oprócz tego, fornir stosuje się do produkcji płyt drewnianych i sklejek, a także wykonać można z niego obłogi elementów wykonanych z drewna litego czy płyt wiórowych.

Fornir w meblarstwie

Jednym z najczęściej spotykanych zastosowań forniru jest meblarstwo (zobacz: meblarstwo w Polsce). Stosuje się go do przede wszystkim do wykańczania powierzchni mebla. Meble z forniru cechują się przede wszystkim ciekawym wyglądem, który jest efektem fornirowania. Z walorami wizualnymi idą w parze również względy praktyczne – fornirowanie sprawia bowiem, że meble są znacznie bardziej trwałe, niż w przypadku, gdyby do ich wykonania użyto zwykłej okleiny. Aby jednak fornirowane meble służyły nam długo, a ich eksploatacja nie sprawiała nam żadnych problemów, musimy o nie w prawidłowy sposób zadbać. Koniecznie powinniśmy pamiętać o tym, że meble drewniane wykańczane fornirem nie mogą być myte chemicznymi preparatami. Znacznie lepiej sprawdzi się w tym celu zwykła woda z mydłem. Ponadto nie można stosować w tym celu szczotek czy druciaków, decydując się na miękkie szmatki.

Meble fornirowane nie należą do najtańszych, jednak wysokie ceny rekompensują ich walory estetyczne. Zestaw fornirowanych mebli kuchennych do wydatek rzędu od jednego do nieco ponad trzech tysięcy złotych. Sam fornir to zaś koszt od niecałych dziesięciu do nawet stu złotych za metr kwadratowy – oczywiście, w zależności od surowca wykorzystanego do produkcji oraz jakości materiału. Forniry z krajowych gatunków są bowiem zazwyczaj tańsze od fornirów egzotycznych.

Dodaj komentarz