Dary natury – kokos, skarb drzewa palmowego

Orzech kokosowy jest niezwykle smacznym owocem palmy kokosowej. Wygląda bardzo egzotycznie, a smakuje naprawdę tropikalnie. Jest przy tym uważany za produkt bardzo zdrowy!

Kokos – podstawowe informacje

Z punktu widzenia botanicznego, kokos tak naprawdę nie jest orzechem, a pestkowcem. To owoc palmy kokosowej, rozwijający się z kilku kwiatów żeńskich, które po zapyleniu dojrzewają przez okres około roku. Jest okrągły i zwykle waży około 2,5 kg.

kokos, orzech kokosowy

Kokos i jego właściwości

Zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Znajduje się w nim również kwas laurynowy i kwas kaprylowy, które posiadają właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze oraz przeciwgrzybiczne. Kokos zawiera także naturalne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Nic dziwnego, że na wyspach Pacyfiku nazywa się go „lekarstwem na wszystkie choroby”.

Aby rozłupać orzech kokosowy, trzeba odnaleźć na nim 3 niewielkie wgłębienia (przez nie owoc kiełkuje). Należy wywiercić w jednym z nich otwór – można to zrobić korkociągiem, albo też zwykłym, ostrym nożem. Gdy wylejemy ze środka wodę kokosową, możemy rozłupać go za pomocą młotka, albo używając jakiegoś tępego narzędzia.

Zobacz także: Kasztany jadalne.

Produkty z kokosa

Z tego smacznego owocu możemy uzyskać: olejki kokosowe i oleje, masła kokosowe, wody kokosowe, cukier, pasty oraz dżemy. Oto kilka z nich:

1. Woda kokosowa

Posiada niemal taki sam skład jak osocze ludzkiej krwi i w czasie II Wojny Światowej była wykorzystywana do transfuzji, gdy zabrakło krwi naturalnej. To przezroczysty płyn, który korzystnie wpływa na pracę serca, układ krwionośny, nerwowy, trawienny i moczowy. Świetnie nawadnia organizm i nie zawiera laktozy oraz cukrów, dzięki czemu może być spożywana również przez alergików oraz cukrzyków.

kokos, orzech kokosowy

2. Olej kokosowy

Powstaje poprzez tłoczenie twardego miąższu kokosa. Znajdziemy w nim zarówno nasycone, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne witaminy. Wzmacnia odporność, przyspiesza przemianę materii i opóźnia procesy starzenia.

3. Masło kokosowe

Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Nawilża skórę (jest polecane dla alergików), chroni przed promieniowaniem UV, wzmacnia cebulki włosów i leczy wiele różnych chorób (na przykład rozstroje żołądka i przeziębienia).

Kokos i jego szerokie zastosowanie

Produkty uzyskiwane z orzechów kokosowych znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i spożywczym oraz farmaceutycznym. Możemy go wykorzystać w kuchni zamiast tradycyjnego oleju, czy masła, nakładać na włosy, bądź wmasowywać w skórę.
I to zarówno pod postacią gotowych kosmetyków, jak również w formie naturalnej – zaraz po otwarciu orzecha.

Dodaj komentarz