Ksylitol – dla zdrowia i urody!

Marzenia o pięknej sylwetce dotykają coraz więcej ludzi na całym świecie. Dlatego dąży się między innymi do tego, by znacząco ograniczyć ilość spożywanego cukru zastępując do innymi składnikami, które będą miały lepszy wpływ na nasz organizm. Zaliczyć można do nich między innymi ksylitol, który ostatnimi czasy staje się coraz bardziej popularny.

ksylitol

Czym jest Ksylitol?

Ksylitol to związek chemiczny, należący do grupy pięciowęglowych alkoholi polihydroksylowych, który jest pochodną ksylozy. Jego wielką zaletą jest fakt, że ma on słodkawy smak i dlatego stał się doskonałą alternatywą dla osób, które chcą rzucić biały cukier. Ksylitol jest produktem naturalnym, który jest wytwarzany przez każdy organizm. Obecnie używany jest przede wszystkim uzyskiwany z odpowiednio obrobionego drzewa brzozy (podobnie jak inny dar natury – sok z brzozy).

brzoza, ksylitol

Kto odkrył Ksylitol?

Ksylitol jako taki pojawił się na świecie w roku 1891, gdy został odkryty przez niemieckiego chemika. Ponad 40 lat jego istnienia wiele nie zmieniło, gdyż nie było zainteresowania tym produktem. W stanie oczyszczonym istniał już w roku 1930. Jego znaczenie wzrosło jednak dopiero w okresie II wojny światowej. Wtedy to na nowo odkryli do fińscy naukowcy, którzy byli zmuszeni do szukania zastępcy dla cukru, którego niedostatek był w okresie wojny w szczególności wyczuwalny. I to właśnie II wojna światowa stała się przełomem dla kyslitolu, którego właściwości gastronomiczne zaczęły być wtedy doceniane. Już w latach 60-tych minionego wieku był to produkt doceniany w wielu krajach całego świata szczególnie w diecie diabetyków, gdyż miał dużo niższy indeks glikemiczny.

Właściwości Ksylitolu:

  • naprawia i goi organizm, który jest spustoszony przez działanie białego cukru
  • chroni układ immunologiczny, broni przez chorobami chronicznymi i degenerującymi nasz organizm
  • ma właściwości bakteriobójcze
  • opóźnia procesy starzenia
  • ma charakter zasadowy a nie kwasowy jak inne cukry
  • jest 40% mniej kaloryczny od tradycyjnego cukru i jednocześnie ma ponad 75% mniej węglowodanów
  • ogranicza poziom insuliny we krwi, gdyż ma niższy poziom IG
  • nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku tak jak inne sztuczne słodziki
  • może być dodawany do gotowania, pieczenia czy do napojów.

ksylitol, xylitol

Zastosowanie Ksylitolu

Ksylitol jest produktem, który przede wszystkim ma zastosowanie wśród osób, które nie powinny lub z jakichś względów nie mogą spożywać tradycyjnego cukru. Chodzi tutaj między innymi o osoby, które cierpią na cukrzycę czy też chcą zrzucić parę kilogramów i muszą ograniczyć biały cukier. Zastosowanie ksylitolu to przede wszystkim gastronomia, gdzie pojawia się on w różnorakich formach. Obecnie dostępny jest zarówno w formie proszku jak i specjalnych kryształków. Można nim bez obaw słodzić napoje, dodawać do potraw gotowanych oraz pieczonych. Jest praktycznie dwa razy droższy niż tradycyjny cukier. Duża jego popularność sprawia, że obecnie sprzedaje się coraz lepiej i można spotkać go praktycznie w każdym dobrze wyposażonym sklepie spożywczym.

Zobacz także: Cynamon

Dodaj komentarz