Dary natury: olejek jałowcowy

Olejek jałowcowy ma tak wiele zdrowotnych właściwości, że jest coraz częściej polecany przez specjalistów i coraz chętniej używany przez konsumentów. Szczególnie pomaga osobom borykającym się z chorobami skóry – ale nie tylko!

olejek jałowcowy

Olejek jałowcowy – pozyskiwanie

Olejek jałowcowy pozyskiwany jest w podobny sposób co inne olejki eteryczne – w procesie destylacji roślin aromatycznych i poddaniu ich działaniu pary, bądź też maceracji tłuszczami.
Uzyskuje się go z owoców – czyli szyszkojagód – jałowca pospolitego. To gatunek wiecznie zielonego krzewu, który należy do rodziny cyprysowatych i który rośnie na półkuli północnej. W Polsce jest to bardzo popularny i często występujący krzew (czasem – choć rzadko – niskie drzewko), który w największej ilości odnajdziemy w części północno–wschodniej, choć rośnie także w części południowo–zachodniej, a w górach utworzył nawet swe własne odmiany – w tym halną.

Zobacz także: Olejek sandałowy.

Olejek jałowcowy – właściwości

Lecznicze właściwości jałowca znano od dawna. Uchodził on nawet za roślinę magiczną. Podkreśla się jego następujące właściwości:

  • działa antyseptycznie, bakteriobójczo oraz bakteriostatycznie
  • wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe
  • pobudza krążenie
  • reguluje gospodarkę płynami
  • jego zapach wzmacnia i dodaje energii
  • zawiera składniki antybiotyczne (fitoncydy)
  • wykazuje działanie rozkurczowe, antyreumatyczne, moczopędne, napotne
  • wzmacnia koncentrację
  • wspomaga trawienie
  • przyspiesza gojenie się ran
  • zawiera flawonoidy (przeciwutleniacze)

olejek jałowcowy

Olejek jałowcowy – zastosowanie

1. W medycynie:

  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych
  • pomaga uporać się z zakażeniami dróg moczowych, reumatyzmem, hemoroidami, kamicą nerkową, rwą kulszową i żylakami
  • stosuje się go wspomagająco przy nadciśnieniu tętniczym
  • pobudza apetyt, wydzielanie soku żołądkowego oraz żółci (stosowany przy zaburzeniach trawienia)
  • ukoi ból w trakcie skurczów menstruacyjnych

2. W kosmetologii:

  • do leczenia trądziku, rozstępów i wszelkich innych problemów ze skórą
  • olejek posiada również działanie antycellulitowe, zatem dodawany jest do kosmetyków z nim walczących
  • można go stosować w saunie, w trakcie masażu, dodawać do kąpieli, nakładać na włosy (wpływa korzystnie na ich wzrost) lub
  • wzbogacać nim balsamy

3. W aromaterapii:

  • olejek jałowcowy wspaniale koi nerwy
  • stosuje się go wspomagająco przy leczeniu bezsenności
  • działa uspokajająco przy stanach lękowych
  • dodaje energii przy zmęczeniu umysłowym oraz ospałości

Zobacz także: Olejek pichtowy.

Olejek jałowcowy – zrób to sam

Ponieważ jałowiec jest rośliną, która powszechnie występuje w Polsce i z którą na pewno częstokroć się zetknęliśmy, olejek jałowcowy możemy zrobić samemu.
Co trzeba przygotować i jak się zabrać za szykowanie olejku?
Musimy przede wszystkim nazbierać nieco owoców jałowca – małych, granatowych kulek, które się na nim znajdują. Gdy uzbieramy co najmniej dwie szklanki, musimy zalać je wodą i odstawić na noc, by zmiękły. Następnego dnia przecedźmy je i wstawmy do gotowania – w dwóch szklankach oliwy z oliwek. Gdy roztwór przestygnie, należy zlać go do butelki – najlepiej szklanej i to z ciemnego szkła. Tak przygotowanego olejku możemy później używać do nacierania miejsc dotkniętych reumatyzmem, albo smarowania uporczywie swędzącej skóry i otarć, które wolno się goją.

Alternatywą do samodzielnego zrobienia olejki jest udanie się do apteki lub sklepu zielarskiego. Ceny są bardzo zróżnicowane, ale za 10 ml produktu nie powinniśmy zapłacić więcej jak 10/15 złotych. Buteleczki można zamówić również w sklepach internetowych.

Zdjęcia:Wikipedia, Taras Kalapun via Flickr.

Dodaj komentarz