Olejek sandałowy

Naturalny olejek sandałowy jest wyciągiem z drzewa sandałowego. Drzewo to występuje przede wszystkim w Indiach oraz na wschodzie i południu Azji. Olejek wytwarzany jest w wyniku procesu destylacji drewna sandałowego z parą wodną.

olejek sandałowy

Olejek sandałowy – właściwości

Olejek sandałowy wykazuje właściwości aromaterapeutyczne. Jego słodka nuta wyczuwalna jest dopiero po jakimś czasie. Dzięki temu, stanowi znakomity składnik perfum i innych kosmetyków. Ten naturalny olejek eteryczny wykazuje także właściwości antyseptyczne oraz przeciwzapalne, dzięki czemu często jest wykorzystywany do pielęgnowania cery z tendencją do trądziku. Olejek z drzewa sandałowego posiada również działanie przeciwzapalne i wykrztuśne oraz uspokajające.

Zastosowanie olejku sandałowego

Olejek sandałowy znany był już w starożytnym Egipcie. Wówczas olejek przywożony z Azji służył do wyrabiania pięknie pachnących kosmetyków oraz balsamowania ciał.
Obecnie ten znany olejek eteryczny znajduje zastosowanie przede wszystkim w aromaterapii. Doskonale sprawdza się do kominków zapachowych oraz nawilżaczy powietrza. Na jego bazie możemy również przygotować inhalację, która pomoże na przeziębienie lub kaszel. Podobny efekt uzyskamy dodając kilka kropli pachnącego olejku sandałowego do kąpieli.

olejek sandałowy

Kolejnym zastosowaniem tej substancji jest kosmetyka. Olejek eteryczny możemy samodzielnie dodać do kremu czy balsamu nawilżającego. Naturalny aromat drzewny z lekką nutą ambry doceniły także koncerny kosmetyczne, które dodają olejek sandałowy do perfum i kosmetyków zapachowych. Substancja ta polecana jest do pielęgnacji cery trądzikowej, suchej i tłustej. Wydzielane przez olejek sandałowy sebum idealnie odżywia skórę dojrzałą. Dodatek olejku sandałowego znakomicie sprawdza się również podczas leczenia rozstępów czy blizn.
Olejek z drzewa sandałowego pomaga przy zapaleniu oskrzeli, katarze, stanach zapalnych gardła. Jego walory uspokajające wykorzystywane są w łagodzeniu skutków napięć nerwowych i depresji. Ponadto substancja ta polecana jest przy walce z żylakami, zaburzeniami krążenia oraz hemoroidami.

Gdzie kupić olejek sandałowy?

Olejek z drzewa sandałowego znajdziemy w aptekach oraz specjalistycznych sklepach z parafarmaceutykami. Proponuje go także wiele sklepów internetowych oraz drogerii. Ceny 10-mililitrowego opakowania olejku wahają się w granicach 14-17 zł.

Zobacz także: olejek pichtowy.

Dodaj komentarz