Top 10 gatunków drewna na ogrzewanie podłogowe

piątek, 15 Maj 2015

Niektórzy twierdzą, że drewno i ogrzewanie podłogowe nie idą ze sobą w parze. Nie jest to jednak prawda – wystarczy wybrać odpowiedni gatunek drewna i odpowiednio je pielęgnować, by cieszyć się wspaniałym parkietem przez długi czas.

drewno ogrzewanie podłogowe

Czytaj całość »

Jak powstaje papier?

środa, 13 Maj 2015

Papaier to ważny wynalazek dla ludzkości. Na co dzień korzystamy z papieru nie zastanawiając się nad tym, z czego tak właściwie jest on zrobiony i kiedy powstał. Jakie jest zatem pochodzenie papieru?

papier, jak powstaje papier

Czytaj całość »

Tauari – pachnące drewno

poniedziałek, 11 Maj 2015

Tauari jest egzotycznym drewnem, pochodzącym z Ameryki Południowej. Wyróżnia się ciepłą barwą, szlachetnym wyrazem słoi, łatwością obróbki przy jednoczesnej solidności i trwałości, jak również specyficznym zapachem. Coraz częściej wykorzystywane jest do produkcji mebli, czy podłóg. Dlaczego?

tauari drewno

Czytaj całość »

Dary natury: olejek jałowcowy

czwartek, 7 Maj 2015

Olejek jałowcowy ma tak wiele zdrowotnych właściwości, że jest coraz częściej polecany przez specjalistów i coraz chętniej używany przez konsumentów. Szczególnie pomaga osobom borykającym się z chorobami skóry – ale nie tylko!

olejek jałowcowy

Czytaj całość »

Drewno na balkonie – jak o nie dbać?

wtorek, 5 Maj 2015

Panele, meble, balustrady – nasze balkony posiadają wiele drewnianych elementów, na które warunki atmosferyczne mogą wpływać bardzo negatywnie. Jak o nie dbać, aby dłużej się nimi cieszyć i zapobiec ich zniszczeniu?

drewno na balkonie konserwacja

Czytaj całość »

Jak zrobić miecz z drewna?

czwartek, 30 Kwiecień 2015

Drewniane miecze mogą stanowić świetną zabawkę dla najmłodszych. Taki miecz można wykonać samemu w domowym warsztacie. W ten sposób powstanie bezpieczna i niepowtarzalna zabawka. Jak więc zabrać się na za taki miecz z drewna?

jak zrobić miecz z drewna

Czytaj całość »

Dary natury – kokos, skarb drzewa palmowego

wtorek, 28 Kwiecień 2015

Orzech kokosowy jest niezwykle smacznym owocem palmy kokosowej. Wygląda bardzo egzotycznie, a smakuje naprawdę tropikalnie. Jest przy tym uważany za produkt bardzo zdrowy!

Kokos – podstawowe informacje

Z punktu widzenia botanicznego, kokos tak naprawdę nie jest orzechem, a pestkowcem. To owoc palmy kokosowej, rozwijający się z kilku kwiatów żeńskich, które po zapyleniu dojrzewają przez okres około roku. Jest okrągły i zwykle waży około 2,5 kg.

kokos, orzech kokosowy

Kokos i jego właściwości

Zawiera witaminy B2, B6, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. Znajduje się w nim również kwas laurynowy i kwas kaprylowy, które posiadają właściwości bakteriobójcze, wirusobójcze oraz przeciwgrzybiczne. Kokos zawiera także naturalne antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się skóry. Nic dziwnego, że na wyspach Pacyfiku nazywa się go „lekarstwem na wszystkie choroby”.

Aby rozłupać orzech kokosowy, trzeba odnaleźć na nim 3 niewielkie wgłębienia (przez nie owoc kiełkuje). Należy wywiercić w jednym z nich otwór – można to zrobić korkociągiem, albo też zwykłym, ostrym nożem. Gdy wylejemy ze środka wodę kokosową, możemy rozłupać go za pomocą młotka, albo używając jakiegoś tępego narzędzia.

Zobacz także: Kasztany jadalne.

Produkty z kokosa

Z tego smacznego owocu możemy uzyskać: olejki kokosowe i oleje, masła kokosowe, wody kokosowe, cukier, pasty oraz dżemy. Oto kilka z nich:

1. Woda kokosowa

Posiada niemal taki sam skład jak osocze ludzkiej krwi i w czasie II Wojny Światowej była wykorzystywana do transfuzji, gdy zabrakło krwi naturalnej. To przezroczysty płyn, który korzystnie wpływa na pracę serca, układ krwionośny, nerwowy, trawienny i moczowy. Świetnie nawadnia organizm i nie zawiera laktozy oraz cukrów, dzięki czemu może być spożywana również przez alergików oraz cukrzyków.

kokos, orzech kokosowy

2. Olej kokosowy

Powstaje poprzez tłoczenie twardego miąższu kokosa. Znajdziemy w nim zarówno nasycone, jak i nienasycone kwasy tłuszczowe oraz liczne witaminy. Wzmacnia odporność, przyspiesza przemianę materii i opóźnia procesy starzenia.

3. Masło kokosowe

Znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym oraz kosmetycznym. Nawilża skórę (jest polecane dla alergików), chroni przed promieniowaniem UV, wzmacnia cebulki włosów i leczy wiele różnych chorób (na przykład rozstroje żołądka i przeziębienia).

Kokos i jego szerokie zastosowanie

Produkty uzyskiwane z orzechów kokosowych znajdują zastosowanie zarówno w przemyśle kosmetycznym, jak i spożywczym oraz farmaceutycznym. Możemy go wykorzystać w kuchni zamiast tradycyjnego oleju, czy masła, nakładać na włosy, bądź wmasowywać w skórę.
I to zarówno pod postacią gotowych kosmetyków, jak również w formie naturalnej – zaraz po otwarciu orzecha.

Garapa – drewno z lasów tropikalnych

piątek, 24 Kwiecień 2015

Garapa to rodzaj drewna egzotycznego, które jest niezwykle cenione zarówno przez firmy zajmujące się wyrobem elementów drewnianych, jak i samych użytkowników. Drzewo to porasta lasy Amazonii, Brazylii Południowej, Argentyny oraz wybrzeża Oceanu Atlantyckiego. Gatunek te standardowo osiąga wysokość około 20-30 metrów, a jego średnica to nawet do 150 cm.

garapa, drewno egzotyczne

Czytaj całość »

Piaskowanie drewna

środa, 22 Kwiecień 2015

Drewno można poddawać dowolnej obróbce, nadając mu pożądane kształty, rozmiary czy estetykę. Jedną z technologii wykorzystywaną w tym celu jest piaskowanie drewna. Na czym to polega?

piaskowanie drewna

Czytaj całość »

Dary natury – Nalewka z sosny

poniedziałek, 20 Kwiecień 2015

Młode pędy sosny mają wiele dobroczynnych właściwości dla organizmu człowieka. Wcześniej przedstawiliśmy na blogu propozycję na syrop z sosny. Dziś kolej na znakomitą nalewkę z sosny!

Na nalewkę sosnową nadają się wyłącznie młode pędy sosny, starannie wyselekcjonowane. Najlepiej wybrać się w tym celu do lasu i zrywać po kilka pędów z napotkanych sosen. Przygotowanie nalewki z pędów sosnowych jest naprawdę łatwe.

nalewka z sosny

Czytaj całość »