Syrop klonowy

Drzewa to nie tylko podstawowe źródło w budownictwie i aranżacji wnętrz. Drzewa posiadają właściwości lecznicze, oferują nam zdrowotne płyny i produkty. W kolejnych artykułach na blogu skupimy się zatem na dobrach, które dostarczają nam niektóre gatunki drzew. Na start – syrop klonowy.

syrop klonowy


Syrop klonowy jest produktem o właściwościach bakteriobójczych. Otrzymywany z soku pochodzącego z pnia klonu, jest bogaty w cukry, sole mineralne (wpływają one na prawidłową pracę serca i układu nerwowego) i witaminy z grupy B, kwas foliowy, niacynę oraz biotynę. Jego dużą zaletą jest niska kaloryczność w porównaniu do miodu.

Z czego i gdzie jest otrzymywany syrop klonowy?

Mimo że istnieje aż 148 gatunków klonu, jedynie trzy nadają się do produkcji syropu: klon czarny, klon cukrowy oraz klon czerwony, z czego dwa ostatnie to gatunki charakterystyczne dla regionów północno-wschodnich Ameryki Północnej. Z informacji tych nietrudno wywnioskować, że światowa produkcja syropu klonowego to przede wszystkim tereny Kanady.

syrop klonowy

fot. Jim Sorbie

Pierwszy syrop klonowy…

Receptura syropu klonowego pochodzi od Indian z północno-wschodniej części Ameryki Północnej. Zbiory soku klonowego były dla Indian wyjątkowym czasem – święto związane ze zbiorami odbywało się w dzień pierwszej wiosennej pełni księżyca. W tym czasie, różnym obrzędom, rytuałom towarzyszył również Taniec Klonu. Warto dodać, że Indianie wykorzystywali syrop klonowy jako przyprawę „kuchenną”.

Wytwarzanie syropu

Metody wytwarzania produktu są od lat niemalże niezmienione. Najlepsze drzewa do uzyskania syropu mają od ok. 30 do 40 lat, choć należy powiedzieć, że starsze drzewa również mogą być źródłem soku. W pniach wiercone są otwory, gdzie umieszcza się krany. Jedno drzewo to (statystycznie) źródło ok. 40-50 litrów soku w sezonie.
Po zebraniu soku z drzew następuje etap jego zagęszczania. Wszystko dzieje się bez użycia środków chemicznych. Źródła podają, że aby uzyskać litr syropu należy odparować wodę z nawet 50 litrów soku klonowego. Oczywiście, proces odparowywania musi być ściśle kontrolowany, gdyż zbyt krótkie gotowanie syropu powoduje, że może się on szybko zepsuć, natomiast zbyt długie gotowanie może doprowadzić do krystalizacji. Po odparowaniu, syrop jest przesączany, sortowany i wlewany do pojemników (ostatni proces jest związany z bardzo wysokimi temperaturami).

syrop klonowy, naleśniki

Do czego można używać syropu klonowego?

Okazuje się, że syrop klonowy doskonale nadaje się jako dodatek do codziennej diety. Produkt wykorzystywany jest najczęściej jako polewa do naleśników, płatków, owoców czy tostów. Co ciekawe, syrop bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do warzyw, sosów, sałatek, ziemniaków, mięs i ryb. Oczywiście, tak jak w przypadku miodu, syrop można używać jako zamiennik cukru – do kawy, herbaty czy mleka.

Syrop klonowy i jego rodzaje

Istnieją różne rodzaje syropu klonowego. Każdy z nich związany jest z inną temperaturą odparowywania. To co różni poszczególne rodzaje produktu to przede wszystkim odcień i smak. Jasny syrop o delikatnym smaku jest polecany jako dodatek do lodów, deserów i drinków. Syrop Medium Amber charakteryzuje się nieco ciemniejszą barwą i bardziej intensywnym smakiem, jednak jest on uniwersalny – nadaje się zarówno do deserów jak i mięs. Syropy o jeszcze ciemniejszej barwie charakteryzują się już bardzo intensywnym, klonowym smakiem i nadają się przeważnie do mięs, wędlin i pieczenia.

Zobacz także artykuł: Żywica – zastosowanie i właściwości

Dodaj komentarz