Top 5 gatunków drewna do kominka

Wiele osób pali w swoich kominkach drewnem. To bardzo wygodne, choć należy pamiętać, że drewno na opał musi być przechowywane w miejscu suchym, żeby nie nasiąkło wodą czy wilgocią. Musi być pocięte na szczapy i przede wszystkim być w stanie surowym – wszelkie zaimpregnowane powierzchnie nie nadają się do spalenia. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie rodzaje drewna najlepiej się do tego nadają i właściwie dlaczego? Oto krótka charakterystyka i najważniejsze informacje o 5 najlepszych gatunkach drewna, jakie warto wybierać do domu!

najlepsze drewno do kominka, drewno na opał

1. Buk

Buk – w Polsce przede wszystkim odmiana znana jako buk zwyczajny – to drzewo stosowane w meblarstwie, ale również właśnie jako materiał opałowy. Idealnie się nadaje do tej drugiej roli, ponieważ spala się powoli – spokojnie i długo. Oddaje też do pomieszczenia dużo ciepła.

2. Dąb

Drewno dębowe ma wysoką wartość opałową. Nie tylko dlatego, że spala się bardzo długo i daje dużo ciepła, ale również ze względu na zapach, jaki uwalnia do otoczenia. Jest charakterystyczny, gorzki i przyjemny. Z tego względu na dębinie można również wędzić mięso czy ser.

najlepsze drewno do kominka, drewno na opał

3. Grab

Grab jest uznawany za idealne drzewo opałowe. Posiada najwyższą wartość opałową. Być może nie tworzy szczególnie widowiskowego płomienia, jednak każda szczapa spala się bardzo długo i oddaje do pomieszczenia bardzo dużo ciepła.

4. Drzewa owocowe

Drzewa owocowe – podobnie jak drzewo dębowe – wykorzystywane są jako drewno na opał z uwagi na swoje wartości opałowe oraz charakterystyczny zapach. Jest on słodki i przyjemny, a rozchodzi się po pomieszczeniu dosyć szybko. Z tego względu drzewka te – jak na przykład jabłoń czy wiśnia – używane są również do wędzenia potraw.

5. Jesion

Choć jesion ma świetne warunki do tego, żeby zostać popularnym drewnem opałowym, problemem jest jego twardość. Rzadko jest wykorzystywany w domach, ale zupełnie niesłusznie – jest bowiem jednym z tych gatunków, które dają dużo ciepła i długo się spalają. Nie ma zatem konieczności szybkiego dokładania kolejnych szczap.

2 komentarze w “Top 5 gatunków drewna do kominka”

  • Robert brakarz napisał(a):

    Merytorycznie:

    większą opałową wartość właściwą od wszystkich tu wymienionych rodzajów drewna ma drewno robiniowe – jak najbardziej do kupienia na naszym rynku (popularna „akacja”)
    terminy „wartość opałowa” jest użyty w tekście niepoprawnie. wartość opałowa wyrażana jest w jednostkach energii na jednostkę masy. tak licząc najwyższą wartość opałową wśród naszych rodzimych rodzajów drewna ma… świerk, a generalnie iglaste.
    opałowa wartość właściwa – tak jest poprawnie.
    buk zwyczajny to nie jest odmiana a gatunek.
    jeśli chodzi o gatunki owocowe: ok, ale głownie chodzi tu o jabłoń (niestety z uwagi na częsty falisty układ włókien drewno suche jest niestety bardzo trudno łupliwe), śliwa, grusza, wiśnia – te odstają od wymienionych w tekście. w doł.
    drewno dębowe absolutnie nie nadaje się do wędzenia (wskutek budowy chemicznej, ale i z doświadczenia pracy w masarni)
    garbniki zawarte w drewnie dębowym powodują, że wędlina smakuje gorzko i kwaśno. może ktoś tak lubi. nie wiem.
    wszak górale oscypki wędzą na … drewnie świerkowym..
    do wędzenia (prócz owocowych) to teoretycznie drewno bukowe i olchowe (tego ostatniego z uwagi na niezwykle wysoką koncentrację1,6-dimetoksyfenolu). w praktyce jednak – ze względów bezpieczeństwa żywności w przemyśle spożywczych od 100% zrębek olchowych już dawno się odeszło – zbyt wysokie jest stężenie kancerogennego benzo(a)pirenu już w wyrobie.
    w przypadku drewna jesionowego nie jest problemem twardość (ta jest bardzo podobna do drewna dębowego) a łupliwość (oporność na podział wzdłuż włókien)

    pozdrawiam serdecznie
    ps: fajnie, że się komuś także chce pisać, a nie tylko sprzedawać 🙂
    drobne nieścisłości nie mają wielkiego znaczenia.

  • Janusz Szczerbatko napisał(a):

    Ale super strona Czegoś takiego szukałem

  • Dodaj komentarz