Treść główna

Porady Ciekawostki Top 5 gatunków drewna do kominka

Top 5 gatunków drewna do kominka

Wiele osób pali w swoich kominkach drewnem. To bardzo wygodne, choć należy pamiętać, że drewno na opał musi być przechowywane w miejscu suchym, żeby nie nasiąkło wodą czy wilgocią. Musi być pocięte na szczapy i przede wszystkim być w stanie surowym – wszelkie zaimpregnowane powierzchnie nie nadają się do spalenia. Wiele osób zastanawia się jednak, jakie rodzaje drewna najlepiej się do tego nadają i właściwie dlaczego? Oto krótka charakterystyka i najważniejsze informacje o 5 najlepszych gatunkach drewna, jakie warto wybierać do domu!

najlepsze drewno do kominka, drewno na opał

1. Buk

Buk – w Polsce przede wszystkim odmiana znana jako buk zwyczajny – to drzewo stosowane w meblarstwie, ale również właśnie jako materiał opałowy. Idealnie się nadaje do tej drugiej roli, ponieważ spala się powoli – spokojnie i długo. Oddaje też do pomieszczenia dużo ciepła.

2. Dąb

Drewno dębowe ma wysoką wartość opałową. Nie tylko dlatego, że spala się bardzo długo i daje dużo ciepła, ale również ze względu na zapach, jaki uwalnia do otoczenia. Jest charakterystyczny, gorzki i przyjemny. Z tego względu na dębinie można również wędzić mięso czy ser.

najlepsze drewno do kominka, drewno na opał

3. Grab

Grab jest uznawany za idealne drzewo opałowe. Posiada najwyższą wartość opałową. Być może nie tworzy szczególnie widowiskowego płomienia, jednak każda szczapa spala się bardzo długo i oddaje do pomieszczenia bardzo dużo ciepła.

4. Drzewa owocowe

Drzewa owocowe – podobnie jak drzewo dębowe – wykorzystywane są jako drewno na opał z uwagi na swoje wartości opałowe oraz charakterystyczny zapach. Jest on słodki i przyjemny, a rozchodzi się po pomieszczeniu dosyć szybko. Z tego względu drzewka te – jak na przykład jabłoń czy wiśnia – używane są również do wędzenia potraw.

5. Jesion

Choć jesion ma świetne warunki do tego, żeby zostać popularnym drewnem opałowym, problemem jest jego twardość. Rzadko jest wykorzystywany w domach, ale zupełnie niesłusznie – jest bowiem jednym z tych gatunków, które dają dużo ciepła i długo się spalają. Nie ma zatem konieczności szybkiego dokładania kolejnych szczap.